Странице

среда, 26. јануар 2011.

Čokoladni mus


Ukoliko želite da iznenadite voljenu osobu nečim lepim, a jednostavnim, predlažem ovaj fantastični čokoladni mus.


Sastojci:


100 gr. crne čokolade za kuvanje (seckana, izlomljena, po želji)
15 gr. putera
60 ml vode ( 30 ml za čokoladu, 30 ml za žumance)
15 gr. šećera
2 veća žumanca
prstohvat soli
230 ml hladne slatke pavlake
rendana čokolada, ukrasi za kolače, šlag (za dekoraciju)


Priprema


Nad šerpom vode (tzv. kuvanje na pari), na umerenoj temperaturi, u manjoj posudi za kuvanje istopiti čokoladu i puter sa malo vode. Mešati dok ne postane ujednačena kremasta masa, a onda skloniti.
Zatim, u drugoj posudi izdvojiti dva žumanca, ostatak vode i šećer. To sve umutiti nad šerpom vode, nad kojom smo topili čokoladu. Mutiti sve dok se ne napravi lepa pena. 
Onda sjediniti čokoladu i umućenu penu od jajeta. Mešati sve dok ne bude jednako i glatko. Ostaviti da se hladi, možda čak i nad šerpom hladne vode.
Za to vreme umutiti hladnu slatku pavlaku, sve dok se ne dobije čvršći šlag. 
Kada je čokolada hladna, u nju dodati pola umućene slatke pavlake (šlaga), i mešati lagano kašikom ili špatulom, dok se skoro ne izjednači, a zatim dodati i preostali deo šlaga. Ukoliko se suviše brzo meša, tekstura musa može da splasne. 
Mus sipati u činijice, a potom ukrasiti šlagom, rendanom čokoladom. 
Držati u frižideru do posluženja.


Uživajte!

1 коментар: