Странице

среда, 26. јануар 2011.

Sos od jagode

Do skoro sam se divila ekspertizi, koja sa toliko umešnosti stvori nešto ukusno. A onda sam za neke stvari otkrila da su i više nego proste, i čak sam i sama postala predmet divljenja. I dalje se divim ekspertima, ali ne za sve. :)

Ovaj savršeni sos od jagode se može dodavati svemu što vam je drago... Sladoled, cheesecake, kolači, pa čak i piletina ili neki biftek, mogu doći u obzir.

Sastojci:

Jedno pakovanje (oko 300gr) zamrznutih jagoda (mogu se koristiti i sveže)
55 - 75 gr šećera u zavisnosti od slatkoće voća
pola kafene kašičice balzamikovog sirća
30 ml vode
1 kašičica gustina rastvorena u 30 ml vode

Priprema

U neku dublju posudu za kuvanje izručiti jagode, dodati šećer i malo balzamikovog sirća. Zatim dodati 30ml vode i staviti da se kuva na umerenoj vatri. Promešati sa vremena na vreme, i ostaviti da malo nižoj temperaturi od umerene da se krčka 10-15 minuta.
Za to vreme izmešati gustin sa hladnom vodom u odvojenoj posudici, čaši. To će pomoći sosu da se zgusne, kad se ohladi.
Kad se jagode skuvaju, trebalo bi da puste dosta vode, dosuti gustin pomešan sa vodom. Mešati sve dok ne počne blago da se zgušnjava.
Skloniti sa vatre i sipati u blender (ukoliko nemate blender, pretpostavljam da će i mikser odraditi posao, al oprezno sa prskanjem). Izmiksati dok ne bude kašasto.
Nemojte obraćati pažnju na miris i izgled sosa, jer će tek poprimiti sve one lepe karakteristike kad se ohladi.
Može jako dugo da stoji u frižideru, pa je zgodno ga čuvati.

Savet: Ovaj recept se može primeniti na bilo koje bobičasto voće, pa je na vama da budete kreativni.

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар